APA BEZA HOMETUTOR DENGAN CIKGU TUISYEN?

TEKS: Faizah Yusoff
FOTO: faizah Yusoff
#Entri 8

Assalamualaikum wbt dan selamat sejahtera.
Masih ada yang kelam kelabu tidak jelas kenapa home-tutor boleh mencapai ribuan sebulan berbanding jadi cikgu tuisyen kat pusat tuisyen. Di sini saya ingin jelaskan kedua-dua bidang adalah sama tapi tidak serupa. Sebelum anda memulakan langkah, anda kena ambil tahu sebab ada sesetengah klien kita (dalam skop hometuition, klien ialah ibu atau ayah pelajar).
Mereka biasanya gemar bertanya kerana mereka melaburkan wang 'lebih' dengan mengupah home-tutor dan selayaknya mereka tahu A ke Z. Ya, dan kita harus ada jawapan bagi setiap soalan mereka. macam interview kerja ibaratnya.

Jom kita kaji apa bezanya hometutor berbanding cikgu tuisyen di pusat tuisyen?

Sebenarnya kedua-duanya disebut cikgu tuisyen! =)Pertama, kebanyakan cikgu tuisyen ialah cikgu-cikgu yang mengajar di sekolah kecuali yang mengajar part-time biasanya pelajar universiti yang sedang bercuti. Hometutor pula ada juga yang mengajar di sekolah tapi kebanyakannya fresh graduate atau pelajar universiti yang tengah sambung belajar di peringkat master atau phd.

Kedua, cikgu tuisyen di pusat tuisyen ialah sudah tentu mengajar di satu tempat yang dipanggil pusat tuisyen, manakala hometutor pula akan mengikut kehendak klien dimana tempat yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak (klien dan cikgu). Kadang-kadang di ofis, biasanya di rumah pelajar, kadang-kadang di hospital. Ini pengalaman saya pernah mengajar di hospital gara-gara ayah pelajar menjalani pembedahan.

Ketiga, cikgu tuisyen mengajar mengikut kertas fotostat atau buku dengan mengajar secara umum dan diberi penerangan seperti di sekolah, manakala hometutor pula akan scan dimana kelemahan pelajar berkenaan, katakan pelajar itu sudah berada di Tahun 3, tapi masih belum boleh membaca, maka tindakan yang akan diambil ialah BUKAN mengajar apa yang di dalam sukatan Tahun 3 tapi akan dimulai dengan bacaan sampailah pelajar mampu menguasai.

Keempat, cikgu tuisyen biasanya tidak diberi seorang cikgu mengajar 5 subjek tapi diberi seorang cikgu satu subjek atau seorang cikgu untuk dua subjek. Lain halnya dengan hometutor, apabila klien yakin dengan kebolehan diri anda, tak mustahil semua subjek akan anda ajar. Tapi, suka saya nak ingatkan di sini, kita mengajar bukan semata untuk wang, betul sangat lumayan kalau anda mendapat peluang kelas setiap hari dengan hanya dua atau sejam setengah sehari bekerja tapi pendapatan sudah seperti pegawai baru masuk kerja. Jangan sesekali main terima sahaja walau apa pun subjek yang diberi dan akhirnya anda penat sendiri dan klien hilang kepercayaan. Jangan rosakkan nama anda di hati klien anda! JANGAN!

Kelima, cikgu tuisyen memang biasanya tidak akan sempat mengajar pelajar sampai faham terutama jika pelajar itu seorang yang agak lemah dan lambat faham berbanding orang lain. Hometutor pula paling ramai dalam setiap sesi ialah 3 hingga 4 orang. Jika ada yang agak lambat, mungkin akan diberi lebih perhatian.

Semoga dengan artikel ini sahabat semua akan nampak gambaran kasar tentang kenapa klien layak membayar perkhidmatan kita dan kita juga harus ingat untuk memberi perkhidmatan terbaik. Insya'allah semoga anda semua sukses selalu ya. Semoga bermanfaat!

Comments

Popular posts from this blog

TIPS MELETAKKAN HARGA

IDEA BUKA PUSAT TUISYEN

TIPS HEBAT MENJADI TUTOR HEBAT