Sunday, 25 October 2015

HUJAN.

TEKS : Faizah Yusoff
FOTO : Carian Google
#Entri 17

Hujan. Saya suka hujan. Bau selepas hujan selalu mengingatkan saya tentang kisah-kisah di waktu kecil. Ayah saya gemar bercerita sambil tunggu hujan reda. Padahal, hujan memang tak akan reda sebab dah memang musim hujan. Saya akan terbayangkan kopi panas dan ubi kayu rebus. Sungguh. Setiap kali hujan, inilah yang terbayang di minda saya. Kopi. Ubi rebus. Kisah waktu kecil.

Kadang-kadang saya terfikir sendiri, mungkin sebab saya anak musim tengkujuh, sebab itulah saya sangat sukakan hujan. Suka yang bermaksud saya suka suasana hari hujan, saya tak perlu berkejar ke sana ke mari hanya dengan alasan, ''maaf, hari hujan''. Dan minda saya terus menginjak mengingat waktu-waktu kecil. Memang kalau hujan turun, saya akan cuba untuk menghadkan aktiviti keluar rumah. Tapi bergantunglah, kalau ada perkara mustahak, hujan pun kenalah redah. Cuma, bila hujan saya suka sangat berada di rumah, buat-buat bising di dapur, menyakat menyiku si adik yang memang sudah menggalah tingginya. Mencuit menyiku emak yang memang suka melenting kalau disakat. Sungguh saya sukakan suasana seperti itu.
Dan saya bersyukur saya masih punyai mereka. Dan akan sentiasa bersyukur kerana menjadi sebahagian daripada mereka. Alhamdulilllah.
Wah, hujan memang selalu mengubah mood saya. 


Dan hujan sering buat saya terfikir, kenapa ada orang sampai tak kenal kampung sebab terlalu taksub untuk menjadi orang moden. Sedangkan 'life' di kampung jauh lebih mendamaikan. Saya ni berjiwa kolot mungkin, ingin terus berada di kampung, tapi saya bukanlah anti kepada bandar dan jika ditakdirkan menjadi warga bandar sekalipun saya terima. Insya'allah. Cuma dari sudut pemikiran saya, macam mana wujud orang yang tak ingat mak ayah, benci tengok ibu yang kolot di kampung. Ini Tanggang Derhaka versi moden. Panjang pula cerita saya. Sungguh hujan selalu buat saya terfikir macam-macam.

Okeylah sebelum saya terlupa, mungkin boleh saya selitkan di sini sedikit tips tuisyen, sekiranya hari hujan, saya mencadangkan supaya kelas ditangguh dahulu. Kenapa? Sebabnya faktor kesihatan nanti kena hujan demam semua, lagi faktor mood, pelajar biasanya mood dia lain macam sedikit bila hujan. Bertukar ke 'laze mode' mungkin. Nanti cikgu penat-penat datang, tup-tup pelajar syok tengah tidur. Ni saya cerita berdasarkan pengalaman dan pemerhatian saya ya. Tapi sungguh tak sangka kan? Faktor cuaca pun boleh mengubah emosi kita

Lagi, saya nasihatkan jangan sesekali batalkan kelas tapi 'pospone' atau tangguhkan. Maksudnya, sahabat semua perlu merancang jadual sebaiknya dan ganti apabila ada masa dan waktu yang sesuai ya.

Selain itu, saya ingin menyentuh sedikit tentang cara menyusun jadual kelas. Sebolehnya, sekiranya anda memperoleh banyak kelas, susunlah jadual anda sebaiknya. Dan jangan hanya mahu terima kelas sahaja sampaikan tak sempat nak ulangkaji pun apa yang harus diajar. Jangan wujudkan situasi '' we paid for nothing'' dalam minda klien anda. Seeloknya anda luangkan sehari dalam seminggu untuk dikosongkan jadual supaya mudah apabila berlaku penangguhan kelas, boelh diganti pada hari tersebut. 

Itu sahaja tips saya sementara menantihujan reda. Semoga bermanfaat.

No comments:

Post a Comment