KEPUTUSAN PEPERIKSAAN vs AKHIR TAHUN

TEKS : Faizah Yusoff
FOTO : Faizah Yusoff
#Entri 44

Alhamdulillah.
Alhamdulillah.
Alhamdulillah.
Itu sahaja yang terucap bila mendapat pesanan whatsapp daripada pelajar saya yang mendapat 5A dalam UPSR 2015. Saya mengajar subjek Matematik dan Bahasa Melayu selama dua tahun di rumahnya. Sekarang saya mengajar si adik pula yang bakal menduduki UPSR tahun hadapan.

Alhamdulillah.

Walaupun bukanlah usaha saya sepenuhnya mengajar pelajar ini, tapi saya sangat berbangga menjadi sebahagian daripada perjalanannya mendapat kejayaan ini.
Tahniah.

Pelajar saya yang Tahun 5 juga sudah mendapat keputusannya. Si ibu menghantar pesanan di whatsapp mengucapkan terima kasih. Saya mengajar pelajar ini bermula November 2014 sehingga sekarang. Alhamdulilllah, kata ibunya ada peningkatan. Sebabnya, sebelum ini memang langsung taknak belajar di rumah tapi dengan kehadiran 'cikgu' ke rumah dia lebih bersemangat.
Akhirnya keputusannya pun menunjukkan skala menaik juga. Alhamdulillah.


Setiap kali akhir tahun, inilah yang bakal kita hadapi sebagai seorang 'guru separuh masa'. Walaupun kita tidak mengajar setiap hari, tetapi kita juga adalah sebahagian daripada penyumbang terhadap kejayaan pelajar yang menyuntik semangat mereka untuk lebih berusaha dan rajin belajar. Berbanggalah dengan usaha itu. Semoga entri kali ini mampu membakar semangat kalian untuk terus mengajar.


Comments

Popular posts from this blog

TIPS MELETAKKAN HARGA

IDEA BUKA PUSAT TUISYEN

TIPS HEBAT MENJADI TUTOR HEBAT