SAYA MAMPU LAKUKANNYA!

TEKS : Faizah Yusoff
#Entri 30

Entri ke 30. Pejam celik pejam celik sudah hampir sebulan rupanya saya menjadi sebahagian daripada keluarga besar ABDR. Dengan idea-idea hometuition dan sedikit sebanyak perkongsian pengalaman yang tak seberapa, saya mampu istiqamah meneruskan perjuangan di medan blog ini. Alhamdulillah wa syukurillah. 
Seperti biasa iman tetap turun naik. Bila lihat kawan berjaya, hati sering tergugat, ''aku, bagaimana pula?'' Bila melihat kawan pergi ke sana sini bercuti ke dalam dan luar negara, hati membisik ''aku, bila pula?'' Bila melihat teman sudah beranak dua, hati terdetik, ''aku tak layak lagi''. Itulah hati. Qalbun. Yang sentiasa berbolak-balik. Yang pasti, kejayaan takkan hadir tanpa usaha. Dan ujian yang Allah hadirkan untuk kita adalah berdasarkan kemampuan kita jua.
Semalam saya berjumpa dengan beberapa rakan 'hometutor'. Memang sebulan sekali kami akan cuba berkumpul untuk membincangkan isu dan cadangan untuk menambahbaik perkhidmatan kami. Kami bergerak berkumpulan tetapi bayaran kelas adalah mengikut kelas masin-masing. Berjumpa sekadar mahu berkongsi cerita dan pandangan. Alhamdulillah setakat ini, kami masih kekal dan boleh berjumpa walau hanya sebulan sekali.
Sekiranya sahabat hometutor mahu bergerak secara berkumpulan, pastikan sentiasa berjumpa rakan ya untuk menambah baik perkhidmatan. Mana tahu anda boleh merancang aktiviti kemasyarakatan atau promosi bersama.
Promosi tuisyen di hujung tahun. Hujung tahun biasanya banyak kelas yang akan 'hold' sekejap. Ada keluarga yang akan bercuti atau pulang ke kampung dan macam-macam lagi. Ada pula ibu bapa yang mahukan anak-anak belajar walaupun sudah akhir tahun dan peperiksaan sudah tamat. Sekiranya anda adalah seorang ibu atau bapa, apa yang anda akan lakukan?
Sebenarnya skop perkhidmatan hometuition bukanlah berhenti setakat hometuition sahaja. Anda boleh mempelbagai dengan membuat seminar bahasa atau seminar mudahnya tajwid atau easy mathematics. Semua ini hanya menggunakan kepakaran anda dan boleh dilakukan di sebuah rumah pelajar tetapi dengan mengajak rakan-rakan pelajar yang lain. Nah! Inilah salah satu cara promosi yang boleh anda lakukan. Sebenarnya, apabila ibu bapa yakin dengan kemampuan kita, Insya'Allah setiap urusan terutamanya dalam memajukan diri anak mereka pasti akan disokong seratus peratus. Kata kuncinya, jaga hubungan anda bersama klien!
Sekiranya anda mempunyai modal, buatlah di satu tempat yang lebih kondusif dan selesa. Kalau mempunyai hubungan yang baik dengan pentadbir sekolah pula, bolehlah mengadakan program cuti sekolah di sekolah. Inilah promosi terbaik yang boleh anda lakukan.
Tetapi, harus diingat, apa yang bakal pelajar peroleh mestilah berbaloi dan berpadanan dengan apa yang ibubapa mereka bayar. 
Selamat mencuba dan semoga bermanfaat.

Comments

Popular posts from this blog

TIPS MELETAKKAN HARGA

IDEA BUKA PUSAT TUISYEN

TIPS HEBAT MENJADI TUTOR HEBAT