TIPS BERHADAPAN DENGAN PELAJAR

TEKS : Faizah Yusoff
#Entri 48

Kali ini saya ingin berkongsi tips macam mana mahu berlembut tetapi tegas dengan pelajar. Memang sukar mahu menjadi orang yang pelajar percaya dan hormat dalam masa yang sama mereka boleh menjadikan kita sebagai 'kawan'. Inilah disebut sebagai membina 'rapport'.
Saya akan ceritakan serba sedikit cara atau tips tetapi bukan dalam bentuk senarai. **Sebab nanti takboleh cerita panjang**

Kelas pertama sekali yang paling penting. Biar pelajar kenal anda sebagai cikgu yang lembut dan baik tetapi jangan sampai 'pijak kepala' maksud saya baik sangat. Mengikut pengalaman saya dan rakan-rakan hometutor yang lain, biasanya kelas pertama pelajar akan menjadi agak pasif dan mendengar kata. Sekiranya anda mendapat pelajar yang memang 'hyperaktif' jangan sesekali benarkan mereka menyentuh barang-barang anda!
Pernah terjadi, seorang rakan saya yang memang jenis sopan dan lemah lembut, pergi mengajar dan mendapat pelajar yang agak aktif. Pelajar tersebut membuka beg dan kotak pensil rakan saya.
Bagaimana mahu berhadapan situasi begini? Ambil kembali barang-barang anda dan beritahu pelajar dengan baik supaya mereka tahu apa yang sepatutnya dan tak sepatutnya mereka boleh dan takboleh buat.
katakan pada mereka : ''Amir, Amir suka tak kalau orang datang rumah Amir lepas tu masuk bilik Amir main mainan Amir tanpa kebenaran Amir?'' Dan seterusnya, jelaskanlah apa yang sepatutnya supaya dia tahu.
Kita bertegas tetapi dalam istilah yang mereka boleh faham.

Setiap kali anda tegur pelajar membuat salah, pastikan ada sesi 'slow talk' selepas itu. Supaya pelajar tersebut faham kenapa anda menegur kesilapannya. Jangan diamkan diri atau buat-buat merajuk pula ya. Konsep 'guru merajuk' sebenarnya sangat tidak boleh diguna pakai. Ia seakan menunjukkan cikgu dan pelajar seperti tiada beza. Sila bersabar. Be professional!

Pelajar yang manja. Ada sesetengah pelajar memang mempunyai isu 'sikap manja' dan sukar menerima kehadiran 'orang luar'. Dia lebih gemar mendiamkan diri atau keluar menangis di bilik air daripada bercakap dengan guru tuisyennya. Sebagai tutor, kaedah memancing minat pelajar sangat penting. Katakan pelajar anda memang jenis yang sukar bercerita tentang sekolah atau kawan-kawan di sekolah bila anda tanya. Cuba ambil kertas kosong dan lukis gambar anda dengan rakan-rakan anda atau ahli keluarga anda. Buat seakan-seakan lukisan yang comel, orang lidi versi comel mungkin? Kerana, kebanyakan pelajar (bawah 11 tahun) memang gemarkan aktiviti melukis atau mewarna ini.

Selain itu boleh juga gunakan teknik 'reward', ''kalau Aiman buat soalan ni dengan baik, cikgu bagi hadiah''
Tapi harus diingat, hadiah yang bakal anda beli tak semestinya mahal tetapi bersifat comel atau menarik sudah cukup.

Cukup dulu ya cerita ini hari. Semoga bermanfaat.

Comments

Popular posts from this blog

TIPS MELETAKKAN HARGA

IDEA BUKA PUSAT TUISYEN

TIPS HEBAT MENJADI TUTOR HEBAT