DISEMBER.

TEKS : Faizah Yusoff
#Entri 57

Disember datang lagi. Sudah hampir ke pertengahan Disember rupanya. Tentang kelas hometuition saya, alhamdulillah masih berjalan seperti biasa. Malah saya telah menerima seorang pelajar baru lagi. Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah. Bagaimana dengan kelas sahabat semua?

Kalau anda seorang surirumah, dan sekarang sedang balik bercuti, boleh sahaja tangguhkan kelas sementara mahu pulang ke desa halaman. Hanya memerlukan persetujuan daripada ibubapa pelajar sahaja. Itulah majikan sementara kita. Majikan yang biasanya mudah untuk dibawa berbincang dan sangat mudah untuk mendapat cuti. Bestkan kerja macam ni?
Kawan-kawan saya yang kerja ikut masa pejabat selalu kata, "nampaknya aku pun nak kerja macam kau lah".
Saya katakan pada mereka, "kalau tak cukup tabah sila mulakan kerja ini sebagai separuh masa sahaja. Bukan mahu menurunkan persen semangat mereka, sekadar nasihat untuk permulaan baiklah jangan cepat buat keputusan untuk berhenti kerja. Setiap kerja ada cabarannya tersendiri.

Sekarang saya memang cuba mengaktifkan diri mengajar di rumah sahaja. Bulan hadapan mungkin saya akan mengajar semula pelajar lama saya yang bercuti untuk bulan ini. Jadual yang mudah disusun. Pendapatan lumayan hanya dengan sedikit perkongsian ilmu bersama pelajar.

Sedikit nasihat saya, hati kena ikhlas kalau mahu lama berkhidmat dalam tugasan penuh cabaran ini. Masa jangan kedekut kerana ia juga sebahagian daripada sedekah. Semoga bermanfaat.Comments

Popular posts from this blog

TIPS MELETAKKAN HARGA

IDEA BUKA PUSAT TUISYEN

TIPS HEBAT MENJADI TUTOR HEBAT