PUPUK MINAT MEMBACA

TEKS : Faizah Yusoff
FOTO : Carian Google
#Entri 59

Membaca.
Saya pernah mempunyai seorang pelajar Tahun 3 yang sangat petah dan bijak. Selama hampir setahun saya mengenali keluarga ini. Rumahnya berdekatan dengan sebuah sungai kecil memang menenangkan jiwa tiap kali saya ke sana. Keluarga yang sempurna di mata saya. Alhamdulillah. 
Baiklah, bukan itu yang saya nak kongsikan di sini. Tetapi satu 'tabiat' keluarga ini yang buat saya bangga mengenali mereka menjadi seorang daripada kenalan keluarga ini.

Tabiat membaca.
Mereka berkongsi minat membaca.
*Tips untuk ibubapa yang mahu anak-anak bijak semulajadi*

Saya suka untuk berkongsi di sini walaupun ramai orang tahu membaca tu satu tabiat yang sangat baik dan menyeronokkan dan boleh dipupuk dari kecil tapi berapa ramai yang menganggap ia sebagai satu perkara untuk diamalkan bila berkeluarga kelak. 
Keluarga ini mempunyai sebuah perpustakaan mini di rumah mereka. Mungkin boleh dikatakan kerana mereka mampu. Tapi walaupun tanpa mini perpustakaan pun kita mampu sebenarnya melakukan aktiviti ini dan jadikan ia satu habit di dalam keluarga kecil kita.
Insya'allah, saya pun akan mencuba kelak memandangkan sekarang masih belum terbina keluarga kecil idaman saya, tapi kelak Insya'allah!

Dulu, semasa menuntut di sekolah menengah, satu sikap yang saya tak jumpa di tempat lain ialah budaya 'membawa buku' di sekolah saya. Saya bersekolah di sekolah agama milik kerajaan negeri dan guru-guru kami kebanyakannya terdiri daripada guru-guru pondok di sekitar Kelantan.
Guru-guru kami memang akan memupuk budaya ini sejak kami melangkah ke Tingkatan 1. Maklumlah kebanyakan pelajar memang tak gemar membaca. Kami diwajibkan membawa sekeping nota atau buku hafalan atau buku akademik kalau mahu ke mana-mana di sekitar sekolah. Kecuali tandas la kan. Tapi punya lah masa tu kami terdidik dengan budaya ini, sampai ke tandas pun kami bawa. Tapi tinggal di luar tandas la ya. 
Memang berkesan.
Sebabnya? Kami memang akan sentiasa memegang buku. Bukan pegang sahaja ya, bila ada buku di tangan automatiknya sambil menunggu kawan-kawan atau waktu rehat kalau berseorangan kami akan mula membelek apa yang ada di tangan. Malah bila bersama rakan, automatiknya kami akan berkongsi dan bertanya apa yang tidak faham. Subhanallah. Walaupun pada awalnya, kami hadir ke sekolah dengan latar belakang yang berbeza, tapi kami terpupuk dengan budaya yang sama.

Bolehlah rakan tutor semua jadikan ia sebagai satu budaya sihat. Kenapa? Kenapa penting menjadi seorang tutor kena membaca dan jadikan ia satu tabiat? Kerana kita terdedah dengan situasi yang pelbagai yang memang kadang-kadang kita tak pernah temui dan hadapi pun dalam hidup.
Sebab itulah saya berkongsi idea ini di sini. 
Satu solusi yang mudah tapi berat untuk dilakukan.
Sampai sekarang, saya seakan sukar tidur kalau tak pegang satu buku sebelum tidur walaupun hanyalah sebuah komik zaman dahulu kala. Itulah saya. Malah anak pelajar saya suka sangat kalau saya katakan "Baiklah, buat tugasan ini sampai siap nanti cikgu cerita kisah best"
Pastinya tugas yang saya berikan akan dibuat dengan jayanya! 

Membaca walau di mana sahaja.

Dalam entri seterusnya saya akan sambung cerita tentang membaca untuk pelajar pula ya. Tips berkesan buat penggemar buku supaya cemerlang dalam pelajaran dan rakan tutor boleh kongsikan bersama pelajar nanti. 
Jumpa lagi, semoga bermanfaat!
Comments

Popular posts from this blog

TIPS MELETAKKAN HARGA

IDEA BUKA PUSAT TUISYEN

TIPS HEBAT MENJADI TUTOR HEBAT