KELAS ASAS MATEMATIK SPM 2016

TEKS : Faizah Yusoff
FOTO : Faizah Yusoff
#Entri 66

Dalam bulan lepas, saya mula dihubungi oleh pelajar-pelajar yang bakal menduduki SPM tahun ini. Khabarnya, SPM tahun ini agak mencabar mungkin kerana wujudnya soalan-soalan KBAT atau jenis soalan yang memerlukan kemahiran berfikir yang agak tinggi. Oleh sebab itu, pelajar-pelajar ini sudah tidak senang duduk. Seperti biasa, mereka hubungi saya untuk kelas tuisyen individu Matematik.

Alhamdulillah, kertas soalan untuk Kelas Asas sudah siap untuk minggu pertama di bulan Januari 2016.


Saya akan mulakan dengan tajuk-tajuk dari Tingkatan 1-3 yang akan disoal juga dalam soalan SPM, dan tumpuan saya ialah pelajar mampu kemaskan pemahaman konsep dan boleh menjawab 'pattern' soalan SPM. Sebetulnya, soalan-soalan yang bakal ditanya mungkin dah boleh diagak tapi memerlukan latihan berpanjangan. Berbeza dengan pelajar hari ini yang gemar 'simpan' apa yang mereka faham. Bila sudah faham di sekolah, mereka mula senang hati dan beranggapan 'keluarlah soalan macam mana pun, aku mesti boleh jawab'. Satu lagi sikap pelajar ialah 'tangguh-tangguh buat latihan'. Sedangkan sekarang sudah bulan Januari dan mungkin dalam bulan Mac, mereka sudah mulai menduduki Ujian Bulanan atau Peperiksaan Awal Tahun.

Buat pelajar saya, memang saya bagitahu siap-siap, usaha cikgu hanya dalam 20-30% sahaja. Selebihnya adalah daya usaha awak sendiri. Tapi ramai yang meletakkan 100% usaha daripada tutor, nak-nak kalau memang dah guna khidmat tuisyen individu. Ibubapa memang letakkan harapan yang tinggi.

Matematik memang menjadi keutamaan saya. Ada juga saya mengajar untuk subjek Matematik Tambahan dan Kimia. Tapi dua subjek tersebut masih diperingkat kena baikpulih sebab tumpuan utama saya ialah Matematik. Lagipun, berdasarkan pemerhatian saya ramai pelajar lemah Matematik, bahkan ada di sekolah-sekolah tertentu, hanya beberapa orang saja yang lulus. Jom sama-sama kita bantu pelajar kita. Saya tahu ramai guru hebat di luar sana yang tidak memilih profesion guru sebagai pekerjaan tapi lebih gemar bergerak atau bekerja sendiri. Semoga kalian terus sukses dalam apa jua bidang.

Comments

Popular posts from this blog

TIPS MELETAKKAN HARGA

IDEA BUKA PUSAT TUISYEN

TIPS HEBAT MENJADI TUTOR HEBAT