MATEMATIK OH MATEMATIK

TEKS : Faizah Yusoff
#Entri 72Ini pelajar saya. Selain mengajar adik dan anak-anak saudara saya, dia memang akan ada bersama. Sejak tahun lepas dia menjadi pelajar tetap saya, hampir setiap malam. Nakal tapi rajin belajar. Alhamdulillah. Subjek utama yang memang dia agak 'benci' ialah tak lain tak bukan MATEMATIK! Hujung tahun lepas pun masih di tahap lemah. Saya cukup bimbang dengan pencapaiannya. Kadang-kadang rasa gagal bagi dia faham dengan baik. Mungkin dia lebih faham semasa bersama saya bila di kelas dia lupa-lupa. 
Tapi saya perhatikan, cara jawab sudah ada, teknik sudah betul tapi kelemahan utama ialah 
'nak siap jawab cepat'.

Saya cukup yakin, mesti ramai guru matematik di sekolah ataupun yang menjadi guru tuisyen hari ini bersetuju dengan saya. 
Pelajar hari ini memang kebanyakannya 
NAK JAWAB SOALAN CEPAT-CEPAT.
Dan kesannya, mereka akan baca soalan sambil lewa dan tidak cermat semasa menyalin soalan dan membuat jalan kira.
Tak kiralah pelajar sekolah rendah mahupun pelajar sekolah menengah.
Isu yang timbul ialah : cepat siap, cepat jawab.

Begitu juga bila sesi pengajaran, bila tutor mengajar, pelajar yang faham akan cepat merasakan diri memang sudah cukup faham. Jadi dia mulai tak mahu buat latihan tambahan. Itulah kesalahan terbesar pelajar bila melibatkan subjek pengiraan. Latihan tambahan sangat sangat sangat diperlukan.

Cara mengatasinya? 
Bagi pelajar sekolah rendah, ibu atau ayah atau kakak atau abang harus memainkan peranan. Paksa dia buat latihan tambahan minimum 5 soalan sehari.
Bagi sekolah menengah pula, ibu atau ayah atau kakak atau abang boleh menyuruh tapi kesedaran diri sendiri juga yang paling penting.
Ambil masa 10 minit cuma sehari untuk buat latihan walaupun hanya soalan mudah tapi pastikan soalan di tahap anda. 10 soalan minimum. Mungkin sementara menanti ayah datang atau smentara menunggu bas sekolah untuk pulang. 

Ramai pelajar saya yang mengatakan mereka benci matematik.
'Cikgu, saya tak suka matematik!'
'Cikgu, matematik tak best langsung!'

Saya katakan kelas batal semalam sebab memang saya kurang sihat beberapa hari ini. Batuk dan selsema. Tapi datang juga semata-mata nak berikan saya ini. Hmm.. Dan siap minta soalan matematik banyak-banyak sebab katanya apa yang pernah saya ajar, cikgu di sekolah baru ajar. Alhamdulillah.
Saya sentiasa doakan kejayaan pelajar-pelajar saya. Walau di tahap mana pun mereka bermula, semangat belajar yang mereka tunjukkan memang buatkan hati saya makin kuat untuk membantu mereka.
Gudluck students!Comments

Popular posts from this blog

TIPS MELETAKKAN HARGA

IDEA BUKA PUSAT TUISYEN

TIPS HEBAT MENJADI TUTOR HEBAT