TERHARU.

TEKS: Faizah Yusoff
FOTO: Faizah Yusoff
#Entri 73

Terasa macam nak berkongsi cerita cinta pula bila letak tajuk terharu. Ya, kisah cinta saya pastinya dengan kelas-kelas tuisyen saya yang memang ada saja cerita pelajar-pelajar kesayangan saya.

Beberapa malam lepas, pelajar saya ada tanya, ''teacher nak tak kalau saya buatkan hadiah untuk teacher? saya buat sendiri tau." Saya senyum sambil anggukkan kepala. Malas nak jawab panjang nanti makin panjang cerita dia sebab pelajar yang sorang ni memang 'clever boy'. Ada saja ayat pancing dia nak bagi saya kurangkan latihan matematik dia yang memang saya suruh buat banyak-banyak. Hehe.

Dan malam seterusnya, tengok lah apa yang saya dapat....jeng jeng jeng....
Inilah hadiah key-chain buatan sendiri pelajar saya. Hehe


Dan mula-mula saya baca, TO FAIZAH... Sekali pelajar saya sebut dia tulis I love faizah sebenarnya. Tiba-tiba rasa terharu, sebabnya dia adalah pelajar saya yang memang nakal. Sangat bencikan matematik dan memang aksi pujuk memujuk memang tak boleh pakai langsung kalau kelas dia. Pernah saya ugut nak letak dia kat luar rumah sebab saya tahu dia agak penakut. Sebabnya? Nak bagi syaitan pemalas dia keluar dari badan. Hehehe. Scary kan tutor macam saya. Ya lah masa tu masih awal-awal tuisyen, memang saya tak mahir bab pujuk memujuk. Akhirnya saya ugut kalau tak siap saya letak luar rumah. Sekian. Memang menjadi jugak rupanya. Tapi tu memang solusi terakhir lah dan kena bagitahu parent siap-siap kalau nak buat ala-ala 'hulk' ya.

Dan tahun ini dia mula kenal 'mudah matematik'. Setiap hari mintak nak buat latihan matematik. Alhamdulillah. Semoga ini pemula yang baik sebelum dia menduduki UPSR tahun depan. Doa teacher sentiasa mengiringimu pelajar. Saya ala-ala 'sweety' ni bukan sebab dapat hadiah tau. Tapi sebab bangga dia sudah berubah 100%. Terasa macam nak 'screenshot' mesej yang saya dapat daripada mamanya. Katanya, 100% berubah. Sampai cikgu di sekolah naik hairan. Kalau dulu nakalnya hanya Tuhan yang tahu. Itulah kuasa yang tak mampu kita sangkal. Saya cuma perantara untuk mengubah sedikit sikap anak ini. Alhamdulillah. Semuanya dengan izin Allah S.W.T.

Comments

Popular posts from this blog

TIPS MELETAKKAN HARGA

IDEA BUKA PUSAT TUISYEN

TIPS HEBAT MENJADI TUTOR HEBAT