USTAZ MUSTAFA AL-JIASI

TEKS : Faizah Yusoff
FOTO : Carian Google
#Entri 71


Perginya seorang murabbi. Alfatihah. 
Hari ini 24 Januari 2016, seorang murabbi ummah gugur menemui Sang Pencipta.
Innalillahiwainnailaihiroji'un...

Ustaz Mustafa Aljiasi ialah pengarang kitab Mengenal Diri dan Wali Allah tarikat Ahmadiah telah kembali ke rahmatullah pada jam. 11.37 mlm tadi di Kota Bharu Kelantan. Alfatihah.

Kenapa saya berminat menulis tentang beliau? Kerana beliau ialah seorang guru. Penyebar ilmu dan setiap yang menyebarkan ilmu walau satu ayat itulah yang dinamakan 'guru'.

Ayah saya pagi-pagi lagi balik awal dari 'mengeteh'. Katanya ada kematian. Seorang ulamak tarekat. Penulis buku tarekat .


Kalau tak silap saya ini buku versi rumi. Rupanya setiap pelosok negeri mengenali beliau. Hebatnya aura seorang 'guru'. Kata abang saya pula, berita kematian guru ini diperoleh dari seorang sahabat di Johor. Masya'Allah, sungguh ilmu ini satu perkara ajaib yang Allah berikan kepada manusia. 

Ayah saya pernah bercerita tentang beliau, kata ayah Ustaz Mustafa ialah anak murid kepada Tuan Guru Haji Daud Bukit Abal. Seorang ulamak tarekat yang memang ayah suka ceritakan kisah hidup beliau. Ustaz Mustafa semasa hidupnya pernah disangka 'gila' dan dihantar ke hospital kerana penduduk setempat menyangkakan beliau 'tidak sihat minda'. 

Sedikit perkongsian di sini tentang ahli ilmuan islam yang mendalami ilmu tauhid, sebenarnya apa yang mereka nampak, apa yang mereka bicarakan sepenuhnya berbeza dengan pandangan dan bicara kita sebagai orang awam. Kedudukan mereka dan kebergantungan mereka kepada Yang Esa memang tak dapat kita lihat dengan mata kasar. Ayah suka ceritakan kehebatan ahli sufi pada zaman dahulu. Antaranya Tuan Guru Haji Daud Bukit Abal dan Tok Kenali. Kisah mereka memang sesuatu yang tak dapat kita fikirkan secara logik. Malah ada yang kata mereka gila. Sesungguhnya hanya Allah yang lebih tahu. 
Alfatihah.

Comments

Popular posts from this blog

TIPS MELETAKKAN HARGA

IDEA BUKA PUSAT TUISYEN

TIPS HEBAT MENJADI TUTOR HEBAT