NOTA SAINS UPSR TERKINI

TEKS: Faizah Yusoff
FOTO: Sumber Facebook Page SK Putrajaya Presint 8(2)
Entri 76

Beberapa minggu yang sangat sibuk. Memang sangat sibuk. Saya dalam proses merangka pusat tuisyen yang baru sahaja mula beroperasi pagi tadi dan perjumpaan guru dan ibu bapa juga baru sahaja berlangsung selepas solat jumaat tadi. Alhamdulillah, sambutan yang menggalakkan. Rupa-rupanya masih ramai yang tidak berani mencuba bidang tuisyen ini sebagai satu cara menjana ekonomi secara sampingan. Entri lain saya akan kongsikan pengalaman membuka tuisyen. Jadi sesiapa yang berada di sekitar Kota Bharu Kelantan, bolehlah datang ke pejabat urusan kami.

Baiklah,di sini sedikit idea cara untuk menarik anak-anak atau pelajar-pelajar yang bakal menduduki UPSR versi baru bermula Tahun ini.Mula-mula perkenalkan subjek ini sebagai satu subjek yang menarik dan 'fun'. Sebenarnya kebanyakan pelajar merasakan sains adalah satu subjek yang seronok untuk dipelajari. Tambahan pula cerita-cerita kartun di televisyen biasanya berkaitan dengan sains. Contoh mudah, siri Spongebob. Sejenis haiwan yang hidup di laut dalam. Pelajar akan tahu serba sedikit apa yang ada di dalam laut. Tapi kenapa ramai yang gagal dalam ujian sains di sekolah?

Kerana mereka tahu ia perkara yang seronok tetapi terasa sukar untuk diingat setiap perkataan atau bahasa tingginya 'jargon-jargon sains'. Kenapa mereka merasa sukar? Kerana mereka langsung tidak faham konsep dan tidak tahu apa sebenarnya yang harus mereka ingat dan faham. Guru yang hebat ialah guru yang boleh menukarkan persepsi pelajar terhadap sesuatu subjek. Sekurang-kurangnya dari gagal kepada lulus. Alhamdulillah sekiranya kita tergolong dalam kalangan guru sebegitu.

Sekadar perkongsian idea, lebih lagi gambar Like Page yang saya sebutkan di atas.
Semoga bermanfaat.
Comments

Popular posts from this blog

TIPS MELETAKKAN HARGA

IDEA BUKA PUSAT TUISYEN

TIPS HEBAT MENJADI TUTOR HEBAT