PROGRAM MOTIVASI SEKOLAH RENDAH DAN SEKOLAH MENENGAH

TEKS : Faizah Yusoff
FOTO : Faizah Yusoff
Entri 81

Assalamualaikum wbt. Kurang dua bulan lagi kita akan menyambut kedatangan bulan Ramadhan yang mulia. Hari Rabu ini adalah tarikh kewujudan Pusat Tuisyen Al-Waqiah. Alhamdulillah sudah hampir 3 bulan kami beroperasi. Semoga usaha kecil kami membantu anak pelajar yang ada masalah dari sudut pembelajaran dan semangat untuk belajar. Setakat ini kami lebih tekankan suasana pembelajaran berkonsepkan rumah. Belajar secara berkumpulan dan kita adalah satu keluarga. Malah kami memang akan mengenali antara satu sama lain.
Kami menekankan budaya jumpa dan bersalam. Alhamdulillah, pelajar kami sangat bermotivasi dan cita-cita kami adalah untuk melahirkan pelajar yang sentiasa bersemangat dan bermotivasi.

Kami banyak menjalankan program motivasi di sekitar Kelantan. Setakat ini kami mendapat jemputan untuk membuat program motivasi di sekolah dan universiti di sekitar Kota Bharu dan Bachok. Alhamdulillah.

Pada minggu lepas kami telah menganjurkan Program Smart Student dengan mensasarkan semua pelajar sekolah. Pada hari Jumaat (29 April 2016) kami khaskan untuk pelajar sekolah rendah manakala pada Sabtu (30 April 2016) adalah untuk pelajar sekolah menengah. Alhamdulillah sungguh mendapat sambutan.


Dalam melahirkan pelajar yang cemerlang, bukan sahaja akademik yang harus ditekankan, tetapi spiritual. Sesi kaunseling yang sempat kami buat bersama anak pelajar memang telah terbukti pelajar-pelajar ini bukanlah pelajar yang lemah. Tetapi masih belum bertemu rentak. Masih keliru dalam mencari hala tuju dan minat. Sedangkan ibu dan ayah hanya mengaharapkan yang terbaik dari mereka.

Buat para ibu bapa, saya juga ingin berpesan kepada diri sendiri supaya tidak lupa akan hal ini. Setiap manusia yang Allah SWT cipta masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan. Kelebihan yang diperoleh bukan satu perkara yang kita boleh anggap aku hebat kerana aku memang hebat. Kerana ia hanyalah pinjaman daripada-Nya.
Setiap kelemahan yang kita ada pula sememangnya itu adalah diri kita kerana azalinya memang manusia bersifat lemah dan memerlukan bantuan orang lain. Maka carilah cara bagaimana kita mahu jadikan kelemahan kita itu sebagai satu pelengkap kepada orang lain dalam masyarakat.

Anak-anak kita semuanya bijak. Mungkin anak pertama bijak Matematik, anak kedua bijak Sains. Raikan setiap kelebihan mereka, Jangan hanya mengharapkan nombor pertama di dalam kelas.


Selamat Maju Jaya! Comments

Popular posts from this blog

TIPS MELETAKKAN HARGA

IDEA BUKA PUSAT TUISYEN

TIPS HEBAT MENJADI TUTOR HEBAT