Tutor mesti cikgu sekolah ke?

Teks : Faizah Yusoff
Foto : Tiada
Entri 86

Assalamualaikum wbt.
Minggu lepas saya bertemu seorang klien (ibu kepada seorang pelajar). Dia menghubungi saya untuk bertanyakan tentang tuisyen individu. Sebenarnya isu ini memang akan ditanyakan oleh klien sama ada anda sebagai tutor mampu mengajar dengan baik atau tak. Terutamanya terang-terangan anda bukanlah seorang guru sekolah. Bahkan mungkin ada yang tak pernah langsung ada pengalaman. 
Jangan cepat melenting jika berhadapan dengan soalan ini.
Saya tahu, ada orang merasakan kredibiliti tergugat dan macam 'down' sedikit semangat bila ada yang tanya soalan ni.

Jawapan saya mudah sahaja :
Puan, ada beza cikgu sekolah yang mengajar atau tutor yang memang minat mengajar yang kami hantar. 
Pertama, cikgu sekolah kebanyakannya lebih fokus pada peperiksaan dan ajar ikut skema jawapan yang dikehendaki pemeriksa. Ini sangat bagus.
Berbanding tutor yang mengajar yang memang minat mendalam untuk mengajar. Dia lebih fokus kepada teknik mudah seperti apa yang pernah dia buat semasa dia belajar dahulu. Dan teknik inilah yang biasanya pelajar akan ingat sampai bila-bila.
Kami memilih tutor yang memang kami yakin mampu menngajar dengan baik. Kerana jiwa pendidik ini bukan semua guru ada. 

Saya bukanlah mengatakan cikgu semuanya skema atau ikut buku semata, saya cuma yakin jiwa pendidik bukanlah semua orang ada. 
Semasa di sekolah, ada cikgu yang sangat kita sayang dan hormat tapi ada pula cikgu yang ada isu tapi kita tetap hormat sebagai seorang guru.
Alhamdulillah, akhirnya dia beri saya peluang mengahantar tutor saya untuk mengajar subjek Biologi dan Kimia anaknya.

Buat tutor yang baru berjinak dalam bidang tuisyen individu, saya ucapkan selamat datang ke dunia pendidik. Jangan cepat 'down' kalau berjumpa dengan soalan-soalan daripada klien anda. Yakinlah dengan diri sendiri dan ikhlaskan hati mencurahkan pengalaman dan ilmu kepada adik-adik pelajar. Selamat maju jaya!

Comments

Popular posts from this blog

TIPS MELETAKKAN HARGA

IDEA BUKA PUSAT TUISYEN

TIPS HEBAT MENJADI TUTOR HEBAT